Posted on

Jeg har tidligere skrevet litt om noen blomstersorter, noen få av mange du kan finne i den norske naturen. Det å gå på tur og se på blomster man finner underveis, kan være riktig så lærerikt og spennende. En del av dem kjenner man lett igjen, mens andre kan være mer kompliserte. Uansett så er blomster en midtsommerdag i skogen, et vakkert skue. Det å tenke seg en fauna uten blomster, er ikke lett. Dessuten har de alle sammen viktige oppgaver i naturen, og altså ikke bare det så se flotte ut og pynte opp for oss mennesker. Vi tar en runde til med norske villblomster, kanskje det er ett og annet og lære til neste skogtur.

Lupin

Dette er en flott blomst å se på, men den er faktisk et problem i norsk fauna. Den ble tatt til Norge, for å fungere som jordbinder langs veier og jernbaner. Det er også mange som bruker den som hageblomst, men problemet er at den har spredd seg så voldsomt. Dette har medført at den i dag, faktisk er svartelistet i Norge. Dette fordi den vokser på bekostning av andre markblomster, som vi gjerne vil beholde i Norge. Lupiner hører til Erteblomstfamilien, og den er å finne over store deler av verden – Nord-Afrika, Amerika og Eurasia.

Fuglevikke

Denne blomsten vokser og trives best, på enger, veikanter, løvskog og ikke minst på beitemarker. Den er middels høy, med en lengde på 40-60 centimeter. Dette er om den er frittstående, men om den har muligheten til å klatre – kan den faktisk bli helt opp mot 150 centimeter. Av farger er den fiolett og mørkeblå, og bladene sitter sammen i par. Den tilhører Erteblomstfamilien, med en slyngtråd som den bruker for å klatre. Dette kan skape problemer for andre blomster, som finnes i nærheten av en Fuglevikke.

Engstorkenebb

Engstorkenebb

Vi skal til Storkenebbfamilien, dette fordi Engstorkenebb – har kronblad som likner på et storkenebb. Dette gjør den ganske lett å kjenne igjen også, og i tillegg har den hårete og kantete stilk. Den har en høyde på opptil 70 centimeter, med store blomster i fargen blålilla. Hver blomst på Engstorknebb, har 5 kronblad. Den trives aller best på beitemarker og enger, men som så mange andre blomster er den slett ikke uvanlig å finne langs veikanter heller. Det er på Østlandet den trives aller best, og liker seg godt der det finnes mye næring i jorden. Nord for Trøndelag, er ikke den sorten funnet.

Prestekrage

Denne blomsten er lett å kjenne igjen, og jeg vil påstå at den er av de mest kjente vi har. De fleste av oss kjenner vel igjen leken, hvor det tas av ett og ett blad. Naturlig nok er den å finne i Prestekrageslekten, og har en rett stilk med små og smale blader. Den er å finne nær sagt over hele landet, og trives godt i tørr jord. Det finnes så klart flere sorter der ute i skogen, og de skal vi se nærmere på senere.