Rosa

Blomster i bakgården

Det er ikke alle som har hager, og dessuten varierer solforholdene mye fra hage til hage.

Men for de som bor i sentrum av byene våre, er det enten en bakgård eller en terrasse som er det utearealet man har til rådighet. Jeg har selv opplevde mange flotte bakgårder i Oslo, men felles for slik steder er at de ofte ikke har sollys. Mange steder i byen, har beboere lagt ned mye arbeid – for å skape en oase midt i byen. Dette er nemlig mulig, om du velger de rette blomstene og plantene. Jeg kan ikke si annet enn at jeg liker meg i det urbane, men det å ha grøntarealer rundt meg – er ikke mindre viktig av den grunn.

De rette plantene for skyggen

Jeg har funnet en del planter, som du bør vurdere om du ikke har nok sol å tilby. Det er noen som tror at planter i skyggen er mer krevende, enn planter på solsiden. Men dette er feil, denne type planter er ofte mer robuste – og vanningsbehovet er naturlig nok lavere enn i solen.

Eksotisk forslag

De fleste av oss har sett Oliventre i Syden, men det at dette treet faktisk trives i en bakgård i byen – er det kanskje ikke alle som vet. Sannheten er at Oliventreet, trives like godt i skyggen som i solen. Husk å avpasse mengde vann, da skyggepartier er mindre krevende for treet. Det blir nesten som oss sel, jo mer sol og varme desto mer væske trenger vi.

Hortensia

Dette må vel være en av de meste kjente hageplanter vi har i Norge, men noen tror at den kun trives i solveggen. Dette er ikke riktig, det er nesten som Oliventreet – nemlig at den trives både i sol og skygge. Det er ikke mye som pynter bedre opp, enn en vakker Hortensia.

Hortensia

Terrassepalme

Denne kan man kombinere med Oliventreet, og vips kan bakgården bli som en strandpromenade i Spania eller Hellas. Terrasse palmen kan man nesten gjør hva man vil med, uten at du klarer å ta livet av den. Om man lager seg en sittegruppe i bakgården, så vil man få en intim og koselig atmosfære omkranset av Oliventrær og Terrassepalmer. Det eneste som mangler da, er en gresk salat på bordet – kanskje med en gresk hvitvin ved siden av. Var det noen som sa Retsina? Du verden som jeg gleder meg til sommeren.

Pelargonia

Dette er også en kjent plante, men kanskje noe mindre kjent enn Hortensia. Pelargonia er litt mer krevende, når det gjelder tilgang til sollys. Så om man har denne på steder med mye skygge, bør den flyttes til sollyset et par timer daglig.Pelargonia finnes i mange farger og sorter, så her er det bare å velge og vrake alt etter hva du liker – og ikke minst hva som passer av farger der den skal stå.

Jeg håper dere har fått noen idéer, som kan brukes når bakgården eller skygge delen av hagen skal beplantes og ordnes til våren som snart er her.