Rosa

Blomster i offentlige og private hager

Det finnes nesten ikke en eneste anledning roser ikke passer til, de kan nesten brukes til enhver anledning det være seg kjærlighet, glede eller sorg. Den største salgsdagen vil jeg tro er Valentines dagen, de senere årene har jo denne tradisjonen kommet veldig sterkt til Norge også, og salget av roser bare går rett til topps, det blir liksom ikke det samme å komme med noe annet enn roser. Men det er ikke bare avskårne roser som er populært eller flotte, rosebusker eller småroser på rot i en hage er et flott skue, det samme på et gravsted for å vise de som er gått bort at vi fortsatt er glad i dem og tenker på dem.

Rosehager

Det finnes både private og offentlige rosehager, mange private åpner sine hager slik at andre kan komme og se på disse flotte blomstene. I Oslo-området kan det av de store offentlige nevnes Botanisk hage og Frognerparken, slike muligheter finnes fra nord til sør i landet vårt.

Rosehager

Baroniet i Rosendal

Jeg vil påstå at Baroniet i Rosendal er Norges mest kjente sted for å se et utallig slag av roser, dette er et sted med lang historie og for det fleste nordmenn men også utlendinger er dette et kjent sted. Baroniet har historie tilbake til 1665 og kalles for «Slottet mellom fjord, fonn, fjell og fossefall» Fra 1745 var godset i eie av familien Rosenkrone, som i 1927 gav det i gave til Universitetet i Oslo.

Oslo By

Triangelparken og Frognerparken har alene 14 000 roser fordelt på 150 sorter, men det finnes faktisk anlegg i privat eie i Oslo og vest for hovedstaden som har langt mer, men fordelen med private anlegg er jo bedre tilgjengelighet selv om de private også i noen grad åpner for dette. Det er vel mange av oss som har gått gjennom flotte parkanlegg og både sett og luktet rosene, det er en egen stemning ved det. I hjertet av Oslo hvor man finner Slottsparken, er det jo også mange flotte rose bedd. Når vi er inne på Slottsparken, så kan ikke de som er gamle nok og fikk oppleve det glemme Slottsplassen når Kong Olav V gikk bort. Hvor mange roser som da ble lagt foran slottet er ikke godt å si, men det var tusenvis på tusenvis, dette viser så klart hva Kong Olav V betydde for folket, men også hvilken plass rosen har hos det norske folk.

Oslo By

Vi trenger ikke gå lenger enn til oss selv, vi vet alle hvordan det føles å få en flott bukett roser i spesielle anledninger. Tror nok de fleste av oss føler at det er noe helt spesielt, enten om det er den ene eller andre sorten. Men det mest populære i våre dager, er nok de langstilkede som bare gis bort i helt spesielle anledninger eller til helt spesielle personer i våre liv. Innen langstilkede finnes det også et utall av sorter, men de mest kjente og brukte er nok de røde vil jeg tro.