Rosa

Botaniske hager mer enn bare en utstilling

Vi har etter hvert skrevet om en rekke plante- og blomsterarter på denne siden. Mange av dem svært så tallrike og vanlige i vår fauna, mens andre på randen av å bli utryddet. Det er heldigvis slik i vårt opplyste og utviklede samfunn, at vi har relativt god kontroll på hvilke arter vi bør ta ekstra godt vare på. Det å miste en art for godt, er noe vi så klart aller helst skal unngå å gjøre. Et besøk til botanisk hage i Oslo kan lett kombineres med en rekke andre opplevelser, og ikke minst kanskje besøke en eller flere av byens flotte parker – hvor planter og blomster står i hovedsete.

Verner om truede arter

Verner om truede arter

De fleste av oss har nok besøkt en eller flere botaniske hager, og en slik hage er nettopp et sted for å verne om de planter og blomster vi er bekymret for om vil overleve i vår fauna. Mange av dem har vært tallrike tidligere, men av forskjellige årsaker har de blitt færre og færre med årene. La oss ta en reise, og bli bedre kjent med landets eldste botaniske hage – vi skal til Oslo og Tøyen med andre ord midt i hovedstaden vår.

En grønn oase midt i hovedstaden

Som jeg nevnte i min innledning så er botaniske hager, noe langt mer enn bare en fryd for øye og et rikt utvalg av flotte planter og blomster. I Oslo finner vi landets eldste hage av dette slaget, ja det er faktisk godt over 200 år gammel. Jeg har selv vært i botanisk hage på Tøyen en rekke ganger, og de første turene var i regi av skolen noe som forøvrig er veldig vanlig for grunnskolene fra store deler av landet.Ja dette er faktisk året som dagens botaniske hage ble stukket, og anlagt i perioden 1815-1818. Det var den dansk-tyske gartneren Johan Siebke, som var lederen for arbeidet med etableringen av hagen. Men hovedstaden hadde faktisk en botanisk hage også før hagen på Tøyen, og den var å finne i det området som i dag heter Palèhaven – eller på folkemunne kaller man gjerne det samme området for «Plata» Sistnevnte botaniske hage, var det Martin Flor som stod for. Så botaniske hager er med andre ord, ikke noe man har syslet med kun i vår tid.

En grønn oase midt i hovedstaden

Jeg nevnte at det er vanlig at skoler avlegger botanisk hage besøk, og de bruker gjerne 1-2 økter for å studere det som finnes av arter i hagen. Dette er heller ikke noe nytt, og tidligere var det vanlig at botaniske hager var tilknyttet skoler og universiteter.