Rosa

De sikre vårtegnene

Det å gå i skog og mark når våren endelig kommer, er det ikke mye som kan måle seg med.

Det trenger for den saks skyld ikke være i skogen heller, men like gjerne på gangveier og andre steder man kan nyte de først solstrålene – ja i alle fall de man kjenner varmer på kroppen. Det er ikke bare kroppen vår som lengter etter sol og varme, men også det som finnes under jorden. Der ligger det uante mengder med liv, som bare hungrer etter å strekke seg nettopp etter solen. Når våren kommer, er i et land som Norge veldig varierende. Men april er om regel en flott vårmåned, i alle fall i den sørlige delen av landet vårt. Nå skal vi se på noen blomster, som muligens nesten ikke trenger omtale – dette fordi de aller fleste av oss kjenner dem allerede. Men det kan jo være noen detaljer om dem, som ikke er allmennkunnskap.

Blåveis

Min påstand er at alle har et forhold til denne vakre blomsten, i alle fall er Blåveisen noe av det vakreste som dukker opp som et vårtegn. Den varsler om at vi går mot sommeren, og ikke minst så pynter den flott opp i landskapet rundt oss.Det er i Trøndelag og Østlandet, at Blåveisen er mest utbredt. Den er ganske storforlangende, og trives best i jord med mye kalkinnhold. Hvis det har vært en snørik vinter, blir det som regel mye Blåveis om våren. Dette fordi snøen beskytter knopper og blad, mot frosten. Det er i bar- og løvskog i lavlandet, man som regel finner Blåveisen.Den er avhengig av ganske høy middeltemperatur, for at frøene skal modnes på våren og sommeren. Selv om det er mest av den på Østlandet og Trøndelag, så finner man den også rundt Bodø, Hardanger og Ryfylke.Blåveisen beholder knopper og blader hele vinteren, dette fordi den da er klar for blomstring så snart snøen forsvinner på våren.

Frøene spres av maur

Frøene spres av maur

Det er en ganske genial måte, som Blåveisen har for å spre frøene sine. Når frøene er modne, så bøyer stilken seg ned mot bakken. Ved hjelp av en saft som frøene er utstyrt med, tiltrekkes maur som sprer frøene. Blåveis har tidligere blitt brukt som medisin, på lik linje med svært mange andre planter og blomster.

Hestehov

Om det er et vårtegn som er mer sikkert enn Blåveis, ja da må det bli Hestehoven. I alle fall er den som regel, tidligere ute enn Blåveisen.Jeg tror ikke jeg trenger å gi noen nærmere beskrivelse, av hvordan Hestehoven ser ut. At den er spesielt vakker, kan man vel ikke si – men den pynter uansett opp i solhellinger når våren kommer. Det mest vanlige er at den har blomstringstid i mars-april, men kan også forekommer tidligere om klima og vær tilsier det. Den finnes over det meste av landet, og er en værhard liten krabat. Den er å finne fra lavlandet og opp til høyfjellet, og er typisk en blomst som barna kommer hjem med fra skoleveien rundt påsketider. Endelig har våren kommet!

Den finnes over det meste av landet, og er en værhard liten krabat. Den er å finne fra lavlandet og opp til høyfjellet, og er typisk en blomst som barna kommer hjem med fra skoleveien rundt påsketider. Endelig har våren kommet!