Rosa

En virkelig harding – Rødsildre

Jeg liker å ta avstikkere fra stier og traséer, enten om det er på fjellet eller i skogen. Da kan man finne noen riktig sjeldne juveler om man bruker øynene godt, for det er på slike steder at en del sjeldne blomster og planter kan dukke opp. Jeg har som dere sikkert vet, skrevet en hel del om planter og blomster i fjellheimen – og en del andre steder også for den saks skyld. La oss fortsette med vår fjelltur, for vi ha bare akkurat så vidt startet. Vi beveger oss litt mellom landsdelene, og det hender vi tar en tur utenlands også. På Island finner vi mange av de samme artene, som vi har her i Norge og resten av Norden. Det er kanskje ikke så merkelig, med tanke på hvordan klima og geografi man finner i disse landene. Men de flotteste fjellene, ja det er det Norge som har.

Rødsildre

Det at denne arten vokser krypende langs bakken, er ikke noe særegent for Rødsildre. De fleste artene man finner i fjellet, vokser på denne måten. Dette er for å beskytte seg selv, spesielt mot de tøffe vindforholdene den lever under.Dette er en plante som man ofte finner samlet, altså at den finnes voksende i matter eller puter – høyden er beskjedne 2-5 centimeter.Rødsildre har røde- og noe også med purpurfargede blomster, og den er forøvrig den enste arten i denne familien med denne fargen. De andre familiemedlemmene i Sildrefamilien, har enten hvite eller gule blomster – i alle fall når vi snakker om de norske artene.

Kan lett forveksles med Fjellsmelle

Jeg er akkurat ferdig med å skrive om Fjellsmelle, og nettopp Rødsildre og Fjellsmelle er det veldig lett å forveksle. Den letteste måten å skille dem på, er å se på selve blomsten. Rødsildre har nemlig en klokkeformet blomst, mot Fjellsmelle sin flate blomst med butte kronblad.Om man er tidlig ute på våren, så er det store muligheter for å se Rødsildre i blomst – dette fordi den er veldig tidlig ute med blomstringen selv oppe i høyfjellet.

Den tøffeste av de tøffe

Den tøffeste av de tøffe

Vi snakker her om den planten i hele verden, som vokser lengst nord. Den er å finne på Nord-Grønland, så langt nord som 85 grader nord. I Alpene er den å finne oppe i høyder, rundt 4500 meter – noe som ikke noe andre planter er i nærheten av. Jotunheimen har Rødsildre så høyt opp som 2300 meter, og dette er jo nært det høyeste punkt man kan finne i den norske fjellheimen.

Kalkrik jord

Også når det kommer til jordsmonnet, er Fjellsmelle og Rødsildre ganske like. Det er nok disse to artene, som liker seg aller best i jord med mye kalk. Enten om man er i sør eller nord, er det store muligheter for å komme over denne planten – om man er i fjellet vel og merke.

Den er også å finne på Jan Mayen og Svalbard, med sitt knallharde klima så langt nord – trives denne tøffingen uten problemer.

Da er fjellturen over for denne gang, men det er snart duket for en ny runde!