Rosa

Hagestell i vinterlandet Norge

Det å ha en flott hage i Norge, kan by på utfordringer man ikke har i varmere strøk. En ting er jo at sesongen er veldig kort, men noe annet er hvordan man skal behandle planter og blomster når høsten faller på. Jeg har ikke «grønne fingre» slik som en del andre har, på den tiden jeg hadde hus med hage – var det alltid min kone som tok seg av hagen. Jeg kunne til nød få lov til å klippe plenen kan jeg huske, men for henne var stell av hagen ikke bare en nødvendighet – men også en stor hobby.

Tøffe vinterforhold

Det som er sikkert er at man aldri vet, hvordan vinteren vil utarte seg. Det er derfor viktig, at man planlegger for det ekstreme. Om man tar noe sjanser her, vil man kunne angre på det om det skulle gå galt. Fjorårets vinter er det nok mange som husker, så vi kan kanskje bruke den som en mal for kommende vintere også.Det er ikke alle blomster som er som Stemorsblomsten, den er svært tøff og kan lett overleve både kulde og snø. Men som de fleste vet, er dette en blomst man må plante ut hver sesong. Det er forøvrig en Stemorsblomst, dere ser på bildet delvis dekket av snø.

Staudene trenger beskyttelse

Det er stor forskjell mellom de ulike typer stauder, men hovedregelen er at du bør gjøre noen grep for å beskytte dem. De som er mer hardføre, kan fint klare seg uten annet enn at du ikke klipper de ned på høsten. Men for at du ikke skal ta noen risiko, vil jeg nok anbefale å dekke de til.Etter at staudene har visnet om høsten, kan man dekke de til med hagekompost, husdyrgjødsel, bladjord, bark eller halm. Det er med andre ord ikke all verden som skal til.

Thuja hekk

Det er ikke mange norske hager, som ikke har Thuja planter. Det finnes mange tips og råd, for at disse plantene skal klare seg. For det er ikke vinteren som er verst for Thujaen, men det er heller vårsolen som faktisk kan ødelegge den vakre hekken din.

Thuja hekk

Frost i bakken og tidlig vårsol

Det er denne kombinasjonen, som en Thuja plante liker svært dårlig. Dette fordi frosten bidrar til, at planten ikke får nok vann. Det som kan se ut som svidde blader, er egentlig tørkede blader. Luftig strie kan være en løsning, da vil du mest sannsynlig unngå denne type skader. Men om frosten er borte, er det ikke noen fare for at denne type skader skjer. Men for sikkerhets skyld, kan man jo gjerne bruke strie som en ren rutine på senvinteren før vårsola kommer.Jeg vet at det også er noen som dusjer hekken, for å unngå denne type skader. Men dette er ikke en metode, som er like effektiv som bruk av strie er.Det er mange tips og råd, og det kan også lønne seg å tenke litt på – hvor man planter hekken i forhold til sollyset i hagen din.