Rosa

Kaktus en artig plante

Kaktus er en type plante som jeg har litt sansen for, og mange av dem er jo veldig spesielle og dekorative. Som vi alle sikkert vet, vokser det ikke ville kaktuser i Norge.

Men det er mange som har denne planten som hobby, og sin store lidenskap. Jeg tenkte vi kunne se litt nærmere på opprinnelsen, og hvor den vokser ute i naturen. Alle små og store kaktuser som folk har hjemme, har jo sin opprinnelse fra de ville kaktusene. Men mange av dem er blitt dyrket frem, for å kunne klare seg i stuevinduet eller i et blomster bord. Det er ikke bare kaktusen dette gjelder, for mange av potteplantene vi i dag bruker i Norge – er jo dyrket frem til det de er i dag.

Varme og tørre strøk

Kaktusfamilien omfatter hele 90 planteslekter, og det at den opprinnelig kommer fra varme og tørre strøk – er nok ikke noen stor nyhet for noen av oss.Nettopp på grunn av at de kommer fra strøk med lite fuktighet, har den evnen til å lagre vann i stammen eller røttene. Planter som har denne evnen, heter sukkulenter. Det finnes også andre type planter, som er sukkulenter. Alle typer av kaktuser, sorterer inn under det man kaller sukkulenter.Stengelen på en kaktus er delt inn i to hovedtyper, hvor den ene er kaktuser med en høy og sylindrisk stengel. Den andre typen er kuleformet og med mye kortere stengel.Kaktuser er ikke som andre planter, når det kommer til blader. Disse er erstattet med det man kaller for areoler, som vi kjenner best som de typiske piggene mange kaktuser har – men det finnes også kaktuser som har hår istedenfor pigger.Høyden på en kaktus kan variere helt fra noen få centimeter og opp til cirka tre meter.

Amerika, Middelhavet og Øst-Afrika

Det er spesielt i disse områdene, kaktusen er mest tallrik. Men den finnes også i andre varme deler av verden, men da er den nok høyst sannsynlig plantet og ikke å finne i vill tilstand.

Kaktusfiken

Dette er en spiselig frukt, som kommer fra kaktusarten Opuntia fikcus-indica. En del andre kaktustyper har safter, som brukes i ulike hudpleiemidler og sminke.

Beskytter seg mot dyr

Beskytter seg mot dyr

I de områdene som kaktusen vokser, er det kamp om vannet. Dette er årsaken til at de fleste kaktuser har pigger, sik at dyr ikke skal bite seg inn vannlagrene man finner inne i planten.

Flotte stueplanter

De kaktusene som vi bruker som stueplanter, tilhører klassen små og mellomstore kaktuser. Det som er det spesielle med å ha en kaktus som stueplante, er å være nøye med at den ikke får for mye vann. Men mange andre planter er det jo motsatt problem, nemlig at de tørker ut. Det sies at kaktus er en flott ungkarsplante, siden man lett kan droppe vanning i lang tid.

Om kaktusen får for mye vann, så revner cellemembranene. Dette igjen medfører at planten etter hvert slutter å transportere vann fra røttene. Cellene i hele planten vil på litt sikt være døde, og det samme med planten.