Rosa

Molde – Rosenes by

Rosenes by Molde er en vakker by i Møre og Romsdal, men hva er årsaken til at denne byen kalles Rosenes by? Det tenkte jeg å finne ut av nå, men også se litt nærmere på hva denne flotte byen har å tilby. De fleste tenker nok på fotball når de hører navnet på byen, dernest kommer nok jazz og muligens nettopp roser. Men mulig jeg tar feil, kan nok være roser som kommer i første rekke.

Bakgrunn

Vi må helt tilbake til slutten av 1800-tallet for å finne opphavet til dette navnet, altså Rosenes by. Eller mer presist, i begynnelsen var det Blomstenes by den ble kallt. Molde har et svært gunstig klima ute ved kysten, dette er årsaken til at man finner mange flotte hager og anlegg med flotte blomster.

Men på begynnelsen av 1900-tallet begynner byen å fokusere mer på nettopp roser, det viser seg at byen har veldig gunstige vekstvilkår for rosedyrking. Det var først dikteren Nils Collet Vogt som lanserte uttrykket Rosenes by. Dikteren bodde en tid i byen, han overtok vel litt ideen fra Blomstenes by som Bjørnstjerne Bjørnson lanserte som uttrykk en del år tidligere.

Turistnæringen hiver seg på

Turistnæringen i byen tenkte at dette kunne være et trekkplaster for å få folk til byen, det ble utarbeidet brosjyrer rettet mot turistene hvor roser var hovedfokus. Det var altså slik begynnelsen var, den dag i dag er byen viden kjent for sine roser. Helt siden begynnelsen av 1900-tallet, har turister mottatt roser når de ankommer byen via sjøveien med cruiseskip. Denne tradisjonen har byen fortsatt, og minst like mange flotte roseanlegg som tidligere.

Byens flotteste rosesamling

Det er ved byens rådhus man finner det største roseanlegget, årlig kommer det mange turister nettopp hit for å se på disse flotte blomstene. Men Alexandra parken er også et godt alternativ med tanke på sine roser, men uansett hvor i Molde du befinner deg, roser ser du nesten over alt. Det er også mange flotte private hager, men de kan man jo ikke besøke som et offentlig anlegg eller en park. Tips til steder som også er prydet med denne blomsten er ; Aker Stadion, Fylkeshuset, Høgskolen og kjøpesenteret «Roseby».

Molderose

Man kan på sett og vis si at byen har sin egen rose, hendelser under 2. Verdenskrig er bakgrunnen for dette. Byen fikk har medfart under krigen, mange hus måtte bygges opp igjen. Men de første årene etter krigen, var det heller dårlig med roser i byen. Tilfeldighetene ville det slik at det var nettopp en tysker, som stod bak ideen om å gi byen en egen rose. I 1964 dyrket han frem en ny klaserose som han skjenket byen, det var mye oppmerksomhet rundt dette både i Norge men også i utlandet. Så dette er opprinnelsen til Molderosen.

Molderose

Fotball og Jazz

Det er viden kjent at byen har et bra fotballag, som har bemerket seg nasjonalt og internasjonalt i en årrekke. Økonomien i klubben er generelt godt, de har fått mye hjelp av den ikke ukjente moldenseren Kjell Inge Røkke. Jazzfestivalen er også et stort trekkplaster, både fra innland og utland.