Rosa

Orkideer i Norge

Jeg må innrømme at jeg ikke forbinder orkideer, med norsk fauna. For meg er dette en blomst, man kjøper hos en blomsterforhandler. Men dette viser seg altså å ikke stemme helt, for vi har faktisk en hel rekke arter av den her hjemme i den norske fauna. Jeg synes dette er en veldig vakker blomst, og det er ikke rent sjeldent jeg kjøper den – når det er spesielle anledninger. Den er ganske så «hardfør» av seg, så noen dager uten vann går greit – dette er selverfart. Men la oss se litt mer på hva vi kan finne der ute i naturen, og ikke minst hvor vi kan finne denne vakre blomsten.

Ville orkideer

Det at orkideer er flotte å se på, tror jeg alle kan være enig med meg i. Men de er også sjeldne, i alle fall de ville orkideene vi finner her til lands. Dette har medført at av totalt 40 arter, er hele 13 av dem fredet. Videre er 20 av de 40 artene, satt opp på rødlisten, noe som betyr at de er utrydningstruet.

Fra fjord til fjell

Fra fjord til fjell

Det å lære seg mest mulig om denne blomsten, er viktig for at vi skal bevare den. Da slipper man at folk plukker den, fordi de ikke visste nok om den. Vi finner den over hele landet, men mest i Sør-Norge. Men det at den finnes over hele landet, betyr ikke at det er mye av den. Ei heller at det finnes hele 40 arter av den i Norge, sier noe om antall eksemplarer som finnes. Om man tar utgangspunkt i hovedstaden, så finner men cirka 35 arter i løpet av en dagstur. Dette antallet synker, jo lenger nord i landet man kommer. Man finner blomsten helt nede ved kysten, til langt opp i høyfjellet. Det er en sterk og værhard blomst vi her snakker om, som vi svært gjerne vil beholde for fremtiden.

Prydplante

Det at dette er en prydplante, er det ikke noen tvil om. Det er nok nettopp det som er noe av problemet også, vi har rett og slett pukket for mye av den i mange generasjoner. Men den er også kjent for noe helt annet, men da må vi helt tilbake til 1500-tallet.

Potensmiddel

Om vi går cirka 500 år tilbake i tid, trodde man at orkideer økte potensen. Den gang hadde ikke legevitenskapen kommet så langt, så man tenkte nok en del enklere enn det vi gjør i dag. Utseende på blomsten sa noe om hva den kunne være godt for, rent medisinsk. En del av orkideene har to knoller, som kan ligne på testikler. Så dette var det som skulle til, for at man trodde den var et godt potensmiddel. Navnet orkide, kommer fra det latinske Orchidaceae – som faktisk betyr testikler. Denne medisinen ble drukket som saft fra orkideene, eller strøket direkte på mannens edlere deler. Historien sier ikke noe om det faktisk hadde noen effekt, men det er vel heller tvilsomt. Men troen kan hjelpe mye, det vet vi jo fra før.