Rosa

Reinrosa – Fjellheimens barsking

Jeg kommer til å skrive en del om planter og blomster, som er typiske å finne i fjellheimen. Jeg har vært litt inne på noen arter tidligere også, men nå blir det bokstavelig talt – rendyrket fjellarter som er fokus. Mange med meg har vel vært på fjellturer, og kommet over flotte blomster. Det som er mest imponerende, er deres evne til å overleve i det harde klimaet – som man finner høyt til fjells. Selv midt på sommeren, kan været være ugjestmildt med regn og blåst. Jordsmonnet er det også så som så med, men artene som man finner i fjellet er noen skikkelige hardhauser. Vi skal nå bli bedre kjent med Reinrosa, og de som har litt fjellerfaring har garantert sett den før.

Nasjonalblomsten til Island

Det er kanskje ikke noe man tenker på når man kommer over denne vakre lille blomsten, men den er faktisk Island sin nasjonalblomst. Island er jo også kjent for sitt til tider tøffe klima, så det overrasker ikke meg at nettopp Reinrosa er deres nasjonalblomst.Om vi ser i vårt i eget land, så er den faktisk Sør-Trøndelag sin fylkesblomst. Dette fylket har en del fjell, og tankene mine går til deler av Dovrefjell som deles mellom Sør-Trøndelag og Oppland – ja til og med Hedmark har vel sin del av dette området.Jeg kommer til å skrive en del om planter og blomster, som er typiske å finne i fjellheimen. Jeg har vært litt inne på noen arter tidligere også, men nå blir det bokstavelig talt – rendyrket fjellarter som er fokus. Mange med meg har vel vært på fjellturer, og kommet over flotte blomster. Det som er mest imponerende, er deres evne til å overleve i det harde klimaet – som man finner høyt til fjells. Selv midt på sommeren, kan været være ugjestmildt med regn og blåst. Jordsmonnet er det også så som så med, men artene som man finner i fjellet er noen skikkelige hardhauser. Vi skal nå bli bedre kjent med Reinrosa, og de som har litt fjellerfaring har garantert sett den før.

Nasjonalblomsten til Island

Det er kanskje ikke noe man tenker på når man kommer over denne vakre lille blomsten, men den er faktisk Island sin nasjonalblomst. Island er jo også kjent for sitt til tider tøffe klima, så det overrasker ikke meg at nettopp Reinrosa er deres nasjonalblomst. Om vi ser i vårt i eget land, så er den faktisk Sør-Trøndelag sin fylkesblomst. Dette fylket har en del fjell, og tankene mine går til deler av Dovrefjell som deles mellom Sør-Trøndelag og Oppland – ja til og med Hedmark har vel sin del av dette området.

Liten busk

Ja det er jo det Steinrosa i bunn og grunn er, med sin krypende stengel er den en svært liten busk. Den vokser ekstremt sakte, og det går cirka 10 år før den i det hele tatt blomstrer. Om man kommer over en plante med cirka 1 centimeter stammediameter, kan alderen på den faktisk være 100 år. Dette er jo ganske imponerende å tenke på, og det sier litt om hvor sakte den vokser. Jeg har tidligere skrevet en del om roser og rosefamilien, og Reinrosa tilhører faktisk denne familien – ut fra navnet er det kanskje ikke så unaturlig heller.

Liten busk
Liten busk

Læraktige blader

Den er ganske lett å kjenne igjen, med sine tykke, mørkegrønne og læraktige blader. Dette er hvordan den ser ut fra oversiden, fra undersiden er bladene hvite og ikke minst hårete. Jeg kan ikke komme på noen annen blomst, som har blader som likner på Reinrosa sine blader. Om man vil se Reinrosa i full blomst, er det i tiden mai-juni man må sikte seg inn på. Dette er veldig tidlig, med tanke på at vi her snakker om fjellet hvor sommeren ofte kommer sent. Den har hvite blomster, som sitter på stilker som er mellom tre og fem centimeter lange. Det mest vanlige er at planten har åtte kronblad, men det er ikke sjeldent at den også kan forekomme med flere kronblad enn dette.Vi skal ikke gi slipp på Fjellrosa på en stund ennå, men det kommer i min neste artikkel om denne tøffingen. Vi skal naturlig nok, etterhvert se mer på en del andre arter også. Men jeg valgte å starte med Fjellrosa, siden jeg synes den fortjener der rett og slett.