Rosa

Reinrosa orienterer seg etter sola

Reinrosa orienterer seg etter sola

Dette er den andre artikkelen jeg skriver om denne flotte planten, og det blir sikkert ikke den siste. Jeg er glad i å gå i fjellet, spesielt på høsten med alle de flotte høstfargene. Om du på din neste fjelltur vender blikket ned på bakken, vil du garantert få øye på mange flotte fjellblomster og planter. Det som da kan være interessant, er å vite litt om de forskjellige artene. Dette gjelder jo ikke bare i fjellheimen, men det er altså der vi befinner oss nå – og vi skal studere og bli kjent med Reinrosa pluss noen andre arter etter hvert.

Roterer med sola

For Reinrosa gjelder det å få mest mulig sol, siden sesongen er så kort. Den er derfor skapt slik at den kan rotere 365 grader, slik at den hele tiden vender mot sollyset. Dette er enda en ting i naturen, som jeg synes er meget imponerende. Hvordan dette er mulig, er det vel ingen som har noe klart svar på, men naturen slutter aldri å forundre meg i alle fall.Det er mye å skrive om denne vakre, lille og til de grader tøffe planten. Jeg kommer derfor tilbake med enda mer informasjon, slik at du på din neste fjelltur – kan stoppe opp og virkelig studere Reinrosa for alt den er verdt.

Vokser i alle fjellstrøk

Vokser i alle fjellstrøk

Det er store muligheter for at du vil finne Reinrosa på din fjelltur, dette fordi den finnes i alle norsk fjellstrøk. Den er faktisk blitt oppdaget så høyt som godt over totusen meters høyre, dette skjedde i Jotunheimen. Til sammenlikning vet vi jo at Norges høyeste fjelltopp, Galdhøpiggen er 2469 meter over havet – som også ligger i Jotunheimen.Men selv om Reinrosa er en fjellplante, kan man finne den i lavlandet i Sør-Norge.

Kalkholdig grunn

Det er en grunn til at mange heier blir kalt for «Reinrosehei». Dette er heier som typisk har kalkrik grunn, og helst er utsatt for mye vind. På slike steder kan Reinrosa dekke store områder, og finnes i tusentall som et teppe så langt øye kan rekke.Andre fjellplanter som man kan finne på slike steder, er; Setermjelt, Flekkmure, Fjellveronika, Rødsildre og Fjellsmelle. Alle disse skal vi bli bedre kjent med senere.

Samene brukte den som medisinplante

Vi har ikke noen tradisjon med å bruke Reinrosa som medisinplante i Sør-Norge, men lenger nord har samene lange tradisjoner knyttet til dette. Det samme er tilfellet på Island. Det trekkes frem at den var spesielt god mot diaré og hadde en rensende effekt på blodet. Inntak av medisinen var oftest at man drakk den som te, etter at man hadde knust bladene. Man kunne også snuse den inn, men da som pulver av tørkede blader. Dette var mest hensiktsmessig, om man skulle kurere forkjølelse. Siden Reinrosa hadde en generell styrkende effekt på kroppen, er det nok grunn til å tro at den også ble brukt i andre sammenhenger. I dag er det liten eller ingen bruk av Reinrosa som medisinplante, dette på lik linje med de fleste andre planter – som i dag er erstattet av moderne medisiner.