Rosa

Riktig stell av Julestjerner

Det å stelle med blomster og planter, er ikke alltid like enkelt. Men det finnes heldigvis tips & råd, så om man legger sjelen sin i det – er det ikke noe stort problem å bevare blomster og planter litt lenger. Jeg tenker at julestjerner kanskje er litt ekstra artig, å kunne bevare år etter år. Jeg har selv erfart at vi klarte å beholde en julestjerne, i mange år. Men dette krever så klart omsorg og omtanke, som det så flott heter. Det er med blomster og planter, som med så mangt annet – jo mer du passer på og tar deg av de, desto lenger har du dem.

Sjekk nøye i butikken

Dette tipset gjelder jo generelt alle blomster og planter, det at man velger ut et sterkt og flott eksemplar allerede når man skal handle. Når det kommer til julestjerner, er det bladene man skal sjekke ekstra nøye. Om den har kraftige og fine blader, er det en sunn og frisk plante. Om bladene er skadet og kanskje er litt hengende, kan det være at du ikke klarer å berge den. Du vil da oppleve at den visner og dør, ja kanskje allerede før julen inntreffer. Videre er det et friskhetstegn at de små gule blomstene, som finnes mellom dekkbladene – er i knopp. Er de ikke det, ja da er den ikke frisk.

Trekk og kulde

Trekk og kulde

Naturlig nok så handler man julestjerner, på den kalde årstiden. Dette betyr at man må passe på, så den ikke utsettes for kulde og trekk. Dette tåler julestjerner svært dårlig, så pakk den godt inn før du tar den med ut i kulde og vind. Trekk må man også tenke på, når man skal plassere planten hjemme. Unngå å sette den nær ytterdører, eller gamle trekkfulle vinduer. Den vil ganske så sikkert ikke klare seg, og all verdens stell vil være fullstendig nytteløst. Det første tegnet, vil være at den starter med å miste blader.

Vanning

Julestjerner er litt følsomme, når det kommer til vanning. Her gjelder det å treffe med riktig mengde vann. Om man vanner for lite, vil den raskt svekkes. Men det samme gjelder om du vanner den for mye, da vil roten råtne. Et tydelig tegn på for mye vann, er at bladene begynner å bli gule. Små mengder vann hyppig, er det julestjerner setter pris på. Den vil helst være plassert et sted med mye lys, men ikke direkte sollys over lengre tid. Som dere ser, er det ikke like enkelt å håndtere denne planten – som det kanskje mange tror. Så hvis man ønsker å beholde planten i lang tid, må man altså følge opp litt selv. Det er også viktig å vite at vannet skal være lunkent, og altså i moderate mengder jevnlig.

Ikke kast den

Veldig mange kaster planten, når den feller sine kronblader. Men for de som ønsker en flott julestjerne også neste jul, er dette fullt mulig. Men det krever at du gjør ting riktig, da vil den få nye blader med like flotte farger på nytt. Men det er både tidkrevende og til dels vanskelig, men det gjelder å ikke gi opp. Det som er et krav for å få til dette, er at den står plassert i et mørkt rom minst 14 timer i døgnet. Dette skal den gjøre over en 8-ukers periode, og det gjelder å time det slik at de flott røde kronbladene kommer til jul. Lykke til med julestjernen din!