Rosa

Rosefamilien – Fra jordbær til epler

Jeg har tidligere skrevet en del om forskjellige type roser, og at det finnes en hel del av dem også hjemme i Norge. Vi har vært innom både rot blomster, men også de avskårne som man kjøper til spesielle anledninger. Men nå skal vi se på planter, som faktisk også tilhører samme familie som rosene. Jeg tror nok kanskje noen kommer til å bli overrasket over dette, men for meg var det i alle fall ukjent at jordbær og bringebær tilhører samme familie som roser. Ja det er enda flere, og etter hvert skal vi se litt mer på de fleste av dem.

100 arter av rosefamilien bare i Norge

Det er ikke 100 typer roser det her er snakk om, men 100 arter som tilhører samme familie som roser. Etter det jeg vet, er det ikke noen annen familie som er mer tallrik enn nettopp rosefamilien. Størrelse og form på artene i denne familien, varier veldig mye. Her finner man alt fra småplanter, og videre til store trær.

Jordbær er en falsk frukt

På fagspråket så kaller man jordbær, for en falsk frukt. Dette fordi det er de små nøttefruktene, som er selve produktet til denne planten. Jeg tenker da på de små som sitter på utsiden av en jordbærene. Men uansett falsk eller ikke, så er det jo de store saftige bærene – de fleste av oss elsker over all annen frukt.Vi finner også andre kjente frukter i rosefamilien, som for eksempel plommer, epler, molter, nyper, kirsebær og bringebær. Vi skal innom flere av disse, men la oss ta en titt på bringebærene først. Felles for all frukt i rosefamilien, er at de har stein- eller nøttefrukt.

Epleslekta

Epleslekta

Det finnes en del arter med epler i Norge, men det er faktisk kun èn art som er viltvoksende. Denne har navnet Villapal, eller på godt norsk Villeple. Alle de andre artene, er dyrket frem som nyttevekster – eller prydtrær.Men man kan finne andre arter enn Villapal som vokser ute i naturen, altså på andre steder enn hager og plantasjer – men dette er eksemplarer som rett og slett har forvillet seg. Det kan jo også forekomme at man finner dem, på gamle fraflyttede tomter – i gammelt kulturlandskap.Epletrær har tannete og enkle blad, blomstene er store med fargene lyse rosa eller hvite. Selve eplet for næringen og vokser ved hjelp av fruktbladene, og naturlig nok fra blomsterbunnen (jordsmonnet).

Bringebær

Denne er som nevnt en del av Rosefamilien, men som undergruppe tilhører den Bjørnebærslekta. I Norge finnes det en god del viltvoksende Bringebær, de fleste av oss kjenner igjen og har et forhold til Bringebær.Plantene er lette å kjenne igjen, med sine hvite blomster og røde bær. De har det som kalles for toårige skudd, det betyr at det første året bare kommer tynne skudd uten greiner. Det er først det andre året, at det kommer bær og blomster – dette fordi det da vokser greiner ut fra fjorårskuddet. Bringebærplanten trives best i åpent landskap, og gjerne med jord som inneholder mye nitrogen. Typiske steder hvor ville Bringebær trives, er i veikanter og med en del stein i jorda. Finnes nær sagt over hele landet.