Rosa

Rosemaling

Rosemaling er noe som liksom aldri går helt av moten, man finner den på ulike steder både privat og offentlig. Mitt forhold til rosemaling er nok mest fra tallerkener pent plassert i en tallerkenhylle i spisestuen hjemme, dette var i alle fall noe de fleste hjem hadde og var nok mer populært på bygda enn i byene. Jeg er litt usikker på hvordan det er med dette i dag, men jeg vi nok tro de er å finne i mange hjem den dag i dag.

Telemark
Telemark

Telemark

Telemark må nok kunne sies å være rosemalingens hjemsted, selv om jeg må ta visse forbehold for min påstand. Det er nemlig slik at denne formen for dekorasjon også var svært utbredt i Hallingdal og ned til Numedal, Setesdal og Vest-Agder også. Storhetstiden var uten tvil fra cirka 1700 og et godt stykke ut på 1800-tallet, mange gamle gårder og kirker i disse områdene er utsmykket med denne type dekorasjon. Denne storhetstiden kommer naturlig nok ikke tilbake, men den dag i dag er det mange som har rosemaling som hobby og mange liker i alle fall å dekorere hjemmene sine med det.

Etter hvert kom det også inn motiver utover roser og roseblader, men dette ble det aldri noen stor utbredelse av men malestilen er å finne på vanlige motiver rundt om i landet om man ser mange år tilbake.

I starten var det et ganske beskjedent omfang med tanke på hva som ble malt, det mest vanlige var kister og ølboller. Etter hvert ble det mer vanlig å bruke rosemalingen til å dekorere hele vegger og tak.

Kurs i rosemaling

Det finnes den dag i dag kurs for de som ønsker å lære seg denne maleteknikken, i dag er det mest på hobbybasis men det finnes også de som maler på oppdrag for andre og i alle fall kan ha dette som en bi-inntekt. På nettet ligger det mye slike produkter ute for salg, en del er nymalt men man kan også finne gjenstander som er antikke. Prisen varierer veldig, men et velholdt maleri som er antikk må man regne med å betale en god del for.

Lokale stiler og variasjoner

Som nevnt var rosemalingen et fenomen med utspring i Telemark og Hallingdal, men også videre sørover. Etter hvert kom den også til deler av Vestlandet, Gudbrandsdalen og Romsdalen. Alle distrikter har sin egen malestil, om man sammenlikner dem kan man i alle fall med et trent øye se hvor i landet det kommer fra. Mange av motivene som males i dag, er hentet fra disse stedene med sine særpreg og særegenheter. De ulike variantene har navn som «Valdres-stilen» «Rogaland-stilen» «Os-stilen» Det er også slik at mange av de dekorasjoner som finnes på bunader, er hentet fra nettopp disse ulike lokale stilene av rosemaling. Det samme er det faktisk med dekoreringen av de populære svenske trehestene «Dalahesten» som har et rosemalingsliknende mønster med navnet Kurbitsmønstre som var populært i perioden 1780-1870.

Lokale stiler og variasjoner
Lokale stiler og variasjoner

Det er bare å finne frem pensel og maling, jeg synes i alle fall dette virker spennende og ikke minst historien bak de ulike malestilene.