Rosa

Roser er røde, fioler er blå…..

Roser er røde, fioler er blå, druer er søt og du er likeså! Slik lød vel et dikt en gang i tiden. Jeg er ingen dikter eller dikt elsker, men har da hørt ei regle eller tre i min oppvekst og i min voksne alder.

Roser ja – det er vel en av de aller mest allsidige blomstene som vi har. Roser kan brukes til nesten alt. De passer perfekt som en liten gave, de er fine bare for å glede noen, de pynter opp i huset eller på kontoret og det er veldig mange som er glad i roser. Men en rose er ikke bare en rose. Aner du for eksempel hvor mange forskjellige sorter det finnes bare som har norske navn på seg? 22 forskjellige arter skal vi i Norge ha satt navn på, mens det finnes cirka 250 arter her i den nordre delen av verden.

Farlig men nydelig

Farlig er vel kanskje ikke det riktige ordet, men alle roser har pigger eller torner på stilkene sine under opp eller fremveksten. De skal man være forsiktige med for de er ganske røffe om man får risp av dem på huden. Det kan gi ganske dype sår. Men så snart rosen er plukket inn og satt i bukett med andre så er de bare søte og nydelige – da er de «farlige» tornene borte og nesten alle mennesker elsker roser!

Gammel blomst

De første sporene av en rose er et maleri som ble oppdaget rundt 1600 år f.kr. Dette maleriet ble funnet på Kreta. Blomsten har hele tiden hatt en meget spesiell plass i Grekenland og i Romerriket. Senere på middelalderen var det munkene og personalet i klostrene som ivaretok dyrkingen av roser. Og nettopp på grunn av dette ble blomsten veldig tidlig forbundet med Kristendommen her i Europa. Etterspørselen etter blomsten økte ganske mye fremover de neste århundrene. På grunn av etterspørselen økte og eksperimenteringen med blomsten.  Og denne eksperimenteringen skapte nye arter og etter hvert fantes det et utall varianter.

Gammel blomst
Gammel blomst

Rosen ble mye brukt som objekt for malerier og for kunstnere.

Fremover på 1800 tallet ble det innført nye arter fra Kina og videre eksperimentering med dem og de allerede eksisterende artene gjorde at antallet arter økte enda mer.

Gammel blomst
Gammel blomst

I romantikken ble rosen et av hoved symbolene. Den var symbol på kjærlighet, edelhet og dype følelser. Enhver hage fremover på denne tiden MÅTTE nesten ha en rosebusk eller flere. Og den skulle være plassert på hagens beste plass selvfølgelig. Rosen har også fått tildelt stor symbolverdi – sjekk bare ut nasjonal emblemet til England – hva finner du der? Jo der finner du Tudorrosen.

Fargene på rosene

Jeg spekulerer fortsatt på hvordan og hva de gjør for å få til forskjellige farger på de forskjellige rosene. Det er jo begrenset hva som er original farger. Er det noe annet enn de røde rosene som er original roser? Jeg har for eksempel sett svarte roser. Hvordan fikser de fargene på dem i kontrollerte former? Det skal jeg forsøke å finne ut av i en senere artikkel her.