Rosa

Roser fra avskårne til rot

Mens man for en del år tilbake var veldig opptatt av å tørke roser, er det de siste årene blitt mer og mer populært å la de avskårne rosene slå rot og bli en potteplante. Dette er mye enklere enn mange kanskje tror, det er jo litt artig om man kan få en roseplante som en gang var for eksempel brudebuketten deres.

Det finnes mange tips på hvordan dette lettest kan gjøres, på internett er det mye lesestoff å finne. En del av dette er lagt ut av folk som har dette som hobby, men like fullt gode og nyttige tips

Lettere enn man kanskje skulle tro

Avskårne roser er faktisk ganske lette å få til å slå rot, om man følger noen enkle råd og tips. I motsetning til andre blomster, kan roser stort sett slå rot hele året. Man må passe på at stilken ikke har fått skåret av alle stilkbladene, og at man skråkutter stilken 5-7 cm. Når dette er gjort, er det beste tipset og dekke det hele til med plast. Men man må passe på at det ikke blir for tett så klart, om plasten dugger på innsiden så er det et tegn på at det er for tett. Etter kort tid vil man i de fleste tilfeller oppleve at rosen har slått rot, og sjansen for at dette har gått bra er stor.

Lettere enn man kanskje skulle tro
Lettere enn man kanskje skulle tro

Det er også viktig at man passer på at stilkbladene ikke visner helt ned, om dette skjer er det ikke så stor sjanse for at den vil slå rot.

Rotningsmiddel

Den største utfordringen er faktisk å anskaffe det rotningsmiddelet man trenger. Dette er ikke å få kjøpt i Norge, men jeg vil tro at det finnes i Sverige og helt sikkert på internett. Noe navn på dette har jeg ikke, men kan sikkert lett søkes opp på internett.

Foreninger og hagelag

Det finnes en rekke foreninger og hagelag, her er det mange nyttige råd og tips man kan få. Det er utrolig hvor mange som sitter med erfaringer og nyttige tips, erfaringsutveksling er nyttig og mange har dette som en stor hobby.

Fra nyper til roser

Det som mange sikkert ikke vet er at man også kan dyrke roser fra nyper, det er ikke så mye man trenger men setter her opp en liste.

  • Plastposer som kan lukkes
  • Vann
  • Tørkerull
  • Kjemikalier
  • Blomsterjord
  • Potte som er klar med hull i bunnen
  • Plast til å dekke til med
  • Gummistrikk

Som du kan se så krever ikke dette mye utstyr, det er med andre ord ganske så billig å komme seg i gang. Det er viktig at man ikke dropper å bruke Hydrogenperoksid, denne brukes for å unngå at frøene blir angrepet av mugg som vil kunne drepe frøene. Det er med andre ord ikke bare syltetøy og kløpulver man kan få ut av nypene, men også flotte roser som man kan ha glede av i mange år fremover. Dette må vel kalles kortreiste roser i aller høyeste grad.

Fra nyper til roser
Fra nyper til roser