Rosa

Roser fra en familiebedrift

Norge var tidligere en relativt stor produsent av roser. Slik er det ikke lenger, men det finnes de som fortsatt holder produksjonen oppe. Men de største har gitt seg, på grunn av sterk konkurranse fra utlandet. I Østfold ligger Vestby Planteskole, de produserer en rekke planter og har eget utsalg. Det er en familiebedrift, som har drevet på i snart 60 år. Dette betyr at de har en enorm kompetanse, innen produksjon og stell av planter.

Lokalkunnskap

Vestby Planteskole er lokal i ordets rette forstand, lokale jord- og lysforhold er noe de er eksperter på. Mer konkret tenker jeg da på, hvilke type planter trives der du bor. Dette er det stor sannsynlighet for at Vestby Planteskole, vet svaret på. Det er ikke mange steder i Østfold fylke, de ikke kjenner når det gjelder trivsel for det som plantes i hager og bedd. De holder til rett utenfor Sarpsborg, og er med andre ord ganske sentralt plassert i fylket.

Produksjon og salg av roser

Vestby Planteskole selger årlig cirka 5000 roser, og omtrent 10 prosent av dette er produsert av dem selv. De har en rekke rosesorter, så her gjelder det å kontakte dem for å sjekke ut hva de kan tilby. Det er ikke alle sortene som er å oppdrive hele sesongen, og en del av dem finnes bare i et mindre antall. Det de ikke kan produsere selv, kjøper de inn fra en stor og kjent produsent i Danmark. Det betyr at de tar cirka 90 prosent av rosene sine, fra våre naboer litt lenger sør. Det er her snakk om roser på rot, det er ikke noe salg eller produksjon av avskårne roser hos Vestby Planteskole.

Åpnet blomsterbutikk på Hafslundsøy

I tillegg til utsalget på planteskolen, åpnet familiebedriften i 2017 en ny blomsterbutikk ved Coop Extra Hafslundsøy. Denne butikken har utsalg av både egenproduserte varer, men også et ordinært utvalg av varer som man finner i andre blomsterbutikker. Navnet på butikken er ganske så passende; Øyrosa.

Åpnet blomsterbutikk på Hafslundsøy

Stort og bredt utvalg

Vestby Planteskole har som allerede nevnt, lang erfaring og bred kompetanse på det de driver med. De selger produkter innenfor følgende kategori planter og trær; Hekkplanter, frukttrær og bær, Rododendron, prydbusker, roser, stauder, slyngplanter og trær.

Alt er lokalisert på Hafslundsøy

Det er kort vei mellom Vestby Planteskole, og den nye blomsterbutikken deres. Et tips kan jo være å avlegge planteskolen et besøk først, om man er ute etter noe helt spesielt til hagen. Det kan være godt å snakke med noen, som kan veilede deg på en trygg og god måte. Det er mye man må tenke på, når det skal plantes i hagen. Det å lytte til fagfolk er alltid en god start, og det gjelder å gjøre ting riktig helt fra starten av. Bedriften har også en flott og informativ hjemmeside, hvor man kan få svar på mye. Her ligger det også en del informasjon om produkter, priser, åpningstider osv. Da er det bare å begynne å planlegge hagearbeidet neste sesong, vinteren kan være grei å bruke til den slags.