Rosa

Roser i Norge

Blomster finnes i mange stiler og arter. Norge er kanskje ikke kjent som verdens største blomsternasjon, men det finnes da blomster i vårt land også. Mye er importert, men det finnes da de som blir dyrket helt fra bunnen av. Skal i de neste artiklene eller bloggene fremover ta for meg litt om hvilke blomster som er «ekte» norske og hvilke som er import og slike ting. Det blir nok fordelt på endel artikler, så vil du være med eller er litt nysgjerrig så følg med.

Import & Frakt

Roser er attraktive blomster i Norge, men hovedmengden av rosene du ser i butikkene er importert fra for eksempel Holland. Hver eneste uke kjøres det store mengder blomster fra Holland og opp til Norge. Gjerne til omlastnings områder ved flyplassene, slik at de kan raskt sendes videre og være fremme i butikkene rask.

Import & Frakt

Rosefamilien

Det som mange nok ikke er klar over, er at Rosefamilien som naturlig nok rosene er del av, også innbefatter trær som eple, pære og kirsebær. Av ville arter innen denne familien er det Rogn, Hegg og Asal. Innen bær familien er det Jordbær, Bringebær, Multe og Bjørnebær. På den nordlige halvkule finnes det mer enn 250 sorter av roser, eller innen rosefamilien. Nye sorter oppdages stadig, nye sorter blir også dyrket frem for å tekke et stort marked. Det tar lang tid før man starter en krysning for å få en ny sort, til man vet om dette faktisk blir slik man ønsker resultatmessig eller om den er levedyktig. Fordi den også lever vilt i naturen er det ingen som med sikkerhet kan si det nøyaktige antall innen rosefamilien.

Rosens historie

Rosens historie

Roser har en helt spesiell plass i vår kulturhistorie, det første kjente maleri stammer fra Kreta allerede 1600 f. Kr, de ble dyrket i Antikkens Hella og i Romerriket. Roser ble etterhvert den mest ettertraktede blomsten, og man krysset sorter fra Kina og Vesten og på den måten fikk man frem nye og spennende varianter både med tanke på utseende men også farger. Romantikken gjorde rosen til symbol for kjærlighet, edelhet og dype følelser.  Vi vet alle hvordan det er å få en flott bukett med roser, det passer seg nesten i alle anledninger det være seg av en kjæreste eller ektefelle, til en bursdag men også når noen har gått bort. Det er ingen blomst som kan erstatte roser selv om det finnes mange andre flotte blomster også så klart.

Utsalgssteder

Utsalgssteder har jo bare økt og økt de siste årene, før måtte man gå til en blomsterforhandler. Som vi alle vet selges nå roser og andre blomster i matbutikker, bensinstasjoner og kiosker.

Tørkede roser

Det er mange som tar vare på den flotte buketten man kanskje fikk i en spesiell anledning, tørkede roser er det mange som har i årevis. Tar man godt vare på dem er det nesten ikke grense for hvor lenge man kan ha buketten som en gang sikkert betydde noe spesielt for både den som gav den og den som fikk den.