Rosa

Roser som kunst og bilder

Hvem av oss har vel ikke sett vakre malerier og bilder av roser, det er sikkert tusenvis for ikke å si millioner av dem kan man tenke seg. Hvordan disse er blitt brukt og brukes, tenkte jeg nå å skrive litt om. Jeg tenker på meg selv og mange av dem jeg kjenner, når man er på ferie eller bare en dagstur. Da er det ofte et flott blomsterbed og da spesielt med roser som er blikkfanget, for ikke å snakke om kort til forskjellige anledninger; bursdager, konfirmasjoner, bryllup og ikke minst begravelser.

Roser på postkort

Roser på postkort
Roser på postkort

Kjenner når jeg skriver roser på postkort, at det kan virke litt gammeldags. Tenker da på at dette med postkort er ganske så nedadgående nå til dags, men når man skal kjøpe postkort som jeg personlig synes er noe helt annet enn digitale bilder, kan man nesten ikke unngå at det er med roser i motivet. Tenker da fra steder som Frognerparken, Slottsparken, Botaniske hager osv.

Lerret bilder

I gamledager var det kun de rike som kunne ta seg råd til å anskaffe seg et lerret bilde, men med dagens tekniske muligheter er dette blitt en anskaffelse som mange av oss kan ta seg råd til. Det finnes mange motiver av roser innenfor denne kategorien bilder, både gamle bilder så klart (som faktisk var på lerret, men også nyere rene fotografier) Det siste og som det sikkert finnes desidert flest av, er jo digitale bilder

Lerret bilder
Lerret bilder

Jernroser etter terrorangrepet 22. Juli på Utøya

Det er blitt bestemt at det vil bli satt opp mer enn 1100 roser utenfor Oslo Domkirke, dette er roser som kunstnere fra hele verden har bidratt med. Dette viser igjen hva denne blomsten betyr, og at den er nesten like vakker om det være seg på rot, avskåret, tørket, maleri, bilder eller som her altså i jern.

Jernroser etter terrorangrepet 22. Juli på Utøya
Jernroser etter terrorangrepet 22. Juli på Utøya

Jeg tenker at en tragedie som 22. Juli var, helt klart fortjener et slikt kunstverk. Dette vil så godt som forevig gjøre den reaksjonen det norske folk viste i dagene etter tragedien i Oslo og på Utøya. Veldig mange av oss husker jo hvilket blomsterhav som fantes i disse julidagene i 2011, veldig flott at det ble tatt initiativ til dette og at det faktisk er et bidrag fra så godt som hele verden.

Det finnes utallige eksempler på hvordan roser brukes til å vise glede, respekt, solidaritet og ikke minst sorg. Man kan bare tenke seg hvilken enorm mengde roser det går til store idrettsarrangement som for eksempel OL, jeg har ikke noe tall på det her og nå, men jeg tror vi alle sånn nogen lunde kan fatte at det er snakk om store mengder.

Det er også et faktum at minnesmonumentet i Oslo etter 22. Juli ikke hadde noen lett fødsel, men det er nå endelig avklart og bestemt at det vil bli realisert etter noen runder i Oslo byråd. Dette er vi så klart alle sammen veldig fornøyd med. Ikke minst de kunstnerene som har bidratt til å realisere dette.