Rosa

Stell av avskårne roser

Det er slett ikke så lett å huske, hvordan man skal ta vare på blomster på best mulig måte. Jeg er av de som fyller opp vasen med vann, og setter buketten direkte på plass der den hører hjemme. Men jeg vet jo innerst inne, at det er noen få enkle grep man bør gjøre i tillegg. Noen ganger er de flinke til å informere i butikken, men slett ikke alltid. Blomster får man jo kjøpt så mange steder, og ikke alle forhandlere er like oppdaterte selv heller. Det er nok slik at man bør handle hos fagfolk, om man skal få riktige og nyttige tips.

Roser

Jeg starter med roser, og hvordan du beste tar vare på dem over tid. Roser tar ikke skade av å være innpakket noen timer, så du trenger ikke stresse fra butikken og hjem med dem. Men det første du gjør etter utpakking, er å snitte stilkene. Her er det viktig å bruke skarp kniv, enten en snittekniv eller tapetkniv. Om du skader stilken, kan det være at den ikke tar til seg vann. Snittet lages på skrå av stilken, og sløve kniver eller saks er bannlyst.

Blader og torner fjernes

Det er mange som ikke tar seg tid til dette, men det er viktig at det ikke er blader eller torner på stilken som er i vannet. Dette har med blomsten sin evne, til å ta til seg vann å gjøre. Dessuten vil vannet ha en bedre kvalitet, når det kun er stilkene som er i berøring med vannet.

Kaldt vann og holdbarhetsmiddel

Tidligere skulle man bruke varmt, eller lunkent vann til roser. Dette har man nå gått vekk fra, det er kaldt vann som gjelder. Årsaken til dette er at varmt vann lettere inneholder bakterier. De fleste som selger roser og blomster generelt, legger ved en pose med holdbarhetsmiddel. Dette blandes med vannet, før buketten settes i vasen. Ved å eventuelt ikke bruke holdbarhetsmiddel, reduseres ofte holdbarheten vesentlig.

Henger med hodet

Dette er et sikkert tegn på at rosene ikke får nok vann, eller kanskje ikke vann i det hele tatt. Det mest sannsynlige, er at man ikke har snittet stilken, eller at man har brukt en sløv kniv eller saks. Hvis stilken er klemt sammen, vil ikke blomsten kunne klare å suge til seg vann. De fleste kaster buketten når de henger med hodet, men gi dem en ny sjanse. Finn frem en skarp kniv, og snitt dem på nytt. Det er da stor sjanse for at de kvikner til igjen, i alle fall om de ikke har stått for lenge. Husk nytt vann, friskt vann er noe også blomster liker.

Kaldt vann og holdbarhetsmiddel

Forskjellig holdbarhet

Man kan gjøre alt etter boken, men allikevel oppleve at buketten raskt visner. Så det finnes ikke noe fasitsvar på hvor lenge man kan holde liv i blomstene. Men ved å gjøre så godt du kan, så vil du ganske sikkert ha gleden av blomstene lenger. Det lønner seg alltid å handle blomster hos fagfolk.