Rosa

Tørking av blomster

I et land som Norge hvor vinter, kulde og mørke, utgjør store deler av året – er det mange som liker å ta vare på minnene fra hagen etter sommeren er slutt.

Det er kanskje ikke den rette årstiden å snakke om dette nå, men tipsene kan jo hentes frem til høsten. Dette med å tørke blomster, har jeg skrevet litt om tidligere også. Men da holdt jeg meg til tørking av avskårne blomster, fortrinnsvis rosebuketter. Men denne gangen tenkte jeg, at vi skulle se litt på hageblomster. Det kan jo være koselig å ha de i stuen, når vinteren er på sitt kaldeste. Mange forbinder nok tørking av blomster med 1980 – 1990-tallet, og ja det stemmer at dette var veldig populært på den tiden. Men det begynner faktisk å komme litt tilbake i trenden igjen, og her kommer det noen nyttige tips. Senere skal vi se mer på tørking av urter også, det er jo tross alt en del, som har urtehage og vil bruke urtene utover vinteren.

Tørking av blomster

Som jeg også var inne på når det gjaldt tørking av avskårne roser, så gjelder mye av de samme tipsene når det kommer til hageblomstene våre. Pressing, luft tørking og bruk av mikrobølgeovn, dette er de mest brukte metodene.Det er kanskje ikke så stor overraskelse, at det er luft tørking som er det enkleste og som krever minst utstyr. Med kun en liten hyssingstump kommer du langt. Hortensia er en meget populær, og ikke minst vakker hageblomst. Denne egner seg veldig godt til tørking, og den er av de blomstene som bevarer fargene best under tørkeprosessen.

Start prosessen før full blomstring

Start prosessen før full blomstring

Det kan være fristende å vente til blomstene, har gjort seg ferdig med blomstringen – eller at man vil høste dem akkurat i det de står i full blomst. Men dette er ikke å anbefale, dette fordi at de kan miste kronblader. Så det er bedre å safe litt, å ta dem litt før full blomstring.

Mørkt rom

Det beste stedet å tørke blomstene, er helt klart i et helt mørkt rom. Hvis de blir utsatt for sollys under tørkingen, vil de ganske sikkert miste en del av fargen.For at formen på blomstene skal beholdes best mulig, surres hyssingen rundt blomstene – la de henge opp-ned for best mulig resultat. Robuste blomster trenger ofte 2-3 uker før de er helt tørket, det som spiller inn på tørketiden er først og fremst luftfuktigheten. Blomster som er mer sarte, klarer seg ofte med kortere tørketid. Men her er også sjansene større for at de kan bli visne og slappe, på noen blomster fungerer pressing bedre enn tørking.

Legges på glass

Etter at tørkingen er over, kan man med fordel legge blomstene på et glass med lukk. På denne måten tar man bedre vare på dem, og de samler ikke støv som de gjerne ellers vil gjøre.Tørking av urter er blitt mer og mer populært, og dette er noe vi skal se litt mer på ved en senere anledning.