Rosa

Tørking av urter

Det er mange som har urter i hagen sin, ja noen prøver seg også på små eller store urtehager. Jeg tenkte vi skulle se litt nærmere på dette med urter, siden vi har snakket en del om blomster og tørking av disse – var det nærliggende å skrive litt om hvordan man tørker urter. Det er som med det meste annet, at det er mange tips og ideer om hvordan dette kan gjøres. Jeg må innrømme at jeg selv kan svært lite om dette, men ved å lytte til folk med erfaring har jeg lært meg ett og annet.

Ganske likt tørking av blomster

Det er så å si helt likt, å tørke urter som det er å tørke blomster. Bruk av mikrobølgeovn, er nok mer brukt for urter enn for blomster. Man kan også tørke blomster med mikrobølgeovn, men resultatene kan være ganske så vekslende.Med urter i mikrobølgeovnen, tørker de i løpet av kort tid. Legg urtene utover i ovnen, godt spredd. Still ovnen inn på 15 sekunder, og sjekk om de er tørre. Repeter med flere 15 sekunders intervaller – helt til de er tørre.På lik linje med blomster, er hyssing en flott metode å tørke dem på. Det gjelder å ikke utsette dem for direkte sollys, helst i et varmt og tørt rom.

Soltørking

Soltørking

Dette kan være en effektiv måte, å fremskynde tørkeprosessen på. Men selv om man bruker solen i prosessen, så pass på at urtene ikke blir utsatt for direkte sollys. Dette kan medføre at urtene blir svidd, og man oppnår ikke det ønskede resultat. Mange sier at en skjerm foran urtene, kan hindre at dette skjer.

6-12 måneder holdbarhet på glass

Den beste måten å oppbevare de tørkede urtene på, er uten tvil på glass med lokk. Hakk dem opp og du har tilgang til egenproduserte urter, når du skal kose deg utover vinteren. Det er jo spennende å kunne lage sine egne krydderblandinger, Basilikum og Oregano er ofte brukt – og disse passer utmerket til mange retter.

Midt i byen

Når det kommer til urter, trenger man ikke store flotte hager for å dyrke disse. Det er mange som bor midt i byen, som har et stort utvalg av egenproduserte urter. Man kan ta i bruk både blomsterkasser, vinduskarmer og kjøkkenbordet. Urter tar ikke like mye plass som blomster, og mange synes det er minst like spennende med urter som med blomster.

Mange tips på internett

Om man vil lære seg mer om både dyrking og tørking av urter, finnes det mange nettsteder man kan benytte. Det er også en del chattekanaler, hvor man kan treffe andre med samme hobby og interesse.Hvis man er nybegynner lønner det seg alltid å søke informasjon, fra folk med erfaring og kunnskap. Lykke til med urtene, enten om det er i vinduskarmen eller ute i hagen.