Rosa

Verdens vakreste blomst

Overskriften er vel kanskje like mye en påstand, som en faktaopplysning. Vi har jo alle forskjellig smaker, men det er i alle fall mange som synes Magnolia er av de vakreste blomstene som finnes. Jeg synes selv den er riktig så flott, og ikke minst veldig spesiell. Men den har også sine motstandere, som mener at denne arten ikke hører hjemme i norske hager. Årsaken til denne motstanden fra enkelte, er at de mener vi ikke har riktig klima for Magnoliablomsten – men dette viser seg faktisk ikke helt å stemme.

Mange arter

Det at faktisk finnes cirka 130 ulike arter av Magnolia, er muligens noe som overrasker en del. Det er derfor mange mener at Magnolia, slett ikke har noen problemer med å takle norsk klima. Den arten som best takler norske forhold, sies å være Stjernemagnolia. En fagperson med mye erfaring med denne arten, sier at han aldri har opplevd at denne type blomst sliter med å klare seg i Norge – ja til og med frost takler den til en viss grad.

Trenger mye vann

Trenger mye vann

Når planten er ung så er den avhengig av mye vann, om man passer på å gi den rikelig med vann så skal alt gå bra. Senere når planten har grodd seg til skikkelig, er den nesten selvhjulpen. Vi snakker her om en plante som er mange millioner år gammel, det hevdes at det er funnet Magnoliaslektninger som er mer enn 100 millioner år gamle – i form av fossiler. Det er et faktum at denne arten oppstod lenge før biene, noe som forklarer utseende til arten.  For å kunne spre pollen når det ikke fantes flyvende pollenspredere, så måtte store og tunge biller ta denne jobben. Det er derfor Magnoliablomstene utviklet seg, til å bli kraftige, tunge og robuste – rett og slett for å bære vekten av de store billene.

Primitiv blomst

Det er flere som sier at Magnoliablomsten, er blomsterverdens neandertaler. Dette fordi den egentlig er en primitiv blomst, selv om utseende er riktig så spektakulært. Så til de som er i tvil og har hørt at Magnolia er en krevende art, dette stemmer slett ikke og husk at det finnes veldig mange varianter av den. Men det er faktisk slik at dette ikke er en veldig kjent hageplante i Norge, men blomsterbutikker med litt utvalg skal nok kunne klare å hjelpe deg. Det finnes også mye god og nyttig informasjon på nettet, så det kan nok lønne seg å lese seg opp litt før man starter opp – og husk nok vann når blomsten er ung, da vil du mest sannsynlig klare å få den til å trives i hagen din.

Inne spiring

Her gjelder det samme som for all annen spiring av kvister innendørs, ta dem raskt inn og skråsnitt dem. Vannet i vasen skal være varmt, og bruk gjerne en dusjflaske på dem i ny og ned. Lykke til med ditt neste blomsterprosjekt, jeg tror ikke du vil angre på å prøve denne vakre arten i hagen neste sommer.