Rosa

Vi elsker Julestjerner

Er det en blomst som de fleste av oss kjenner til, ja så må det vel være julestjerne. Siden vi akkurat er ferdige med julen, tenkte jeg å se litt mer på denne vakre blomsten – som like gjerne brukes til andre tider av året enn julen også. Jeg er vel ikke den som har «grønne fingre» men julestjerne, er en blomst som de fleste klarer å håndtere. Men hva er egentlig historien bak denne blomsten? La oss se litt på det, og kanskje det er ett og annet nytt å lære for noen av dere.

Opprinnelig fra Mexico

Som dere leste i min innledning, så sier jeg at julestjerne er en blomst. Dette er egentlig ikke riktig, det er en plante men ser ut som en blomst. Så da er i alle fall det oppklart, og ryddet opp i.

Den kommer opprinnelig fra Mexico, og kan faktisk bli opptil fem meter høy. Det hadde vært noe og hatt i hus i julen, men i en liten potte vil den naturlig nok ikke kunne oppnå en slik størrelse.

Aztekerne

Det er ikke bare vi nordmenn som har et forhold til Julestjerner, det hadde også Aztekerne i gamle dager. De hadde naturlig nok et annet navn på den, og det var Cuetlaxochitl. Jeg synes nå for min del, det er lettere med julestjerne. De hadde en teori om hvorfor julestjerner, har de flotte røde bladene. Dette var i følges troen deres, blodet fra en gudinne – som hadde dryppet blodet sitt ned på planten. I Mexico er den ikke brukt så mye som potteplante, slik vi bruker den. Men den vokser ute i naturen, og kan altså bli riktig så store i vill tilstand.

Flere farger

Blodet fra gudinnen til Aztekerne, er ikke enerådende på julestjerner lenger. I dag finnes den også i fargene hvit og rosa, og jeg lurer faktisk på om jeg også har sett den med en gulfarge. Dette er noe som er dyrket frem de senere år, og det er altså røde blader som er det originale.

Ikke giftig

Mange med meg, har sikkert hørt at julestjerner skal være giftige. Men dette stemmer ikke, man blir ikke alvorlig syk eller dør om man skulle få den i seg. Men man kan risikere, å få en reaksjon i form av oppkast og diare. Og saften fra planten, den kan faktisk medføre blindhet i kontakt med øyne. Men dette er kun midlertidig, men det gjelder altså å passe på så dette ikke skjer. Alle har sine dager, det har også julestjerner. Eller det vil si i USA har julestjernen sin egen dag, og det er den 12.desember. Hvordan den feires eller markeres vet jeg ikke, men jeg vil tro det selges ekstra mange planter den dagen i alle fall.

Ikke giftig

Stell av planten

Om man er flink og tar godt vare på planten, kan det står riktig så lenge. Jeg har hørt om julestjerner som er flere år gamle, så det kan jo være penger å spare på dette – frem mot neste julefeiring. Senere skal jeg skrive litt om nettopp dette, hvordan man best tar vare på denne flotte planten.