Posted on

Jeg må innrømme at jeg er glad i blomster, men det betyr ikke at jeg er noen ekspert på området. Det å få en bukett med blomster er noe helt spesielt. Enten om de er kjøpt eller plukket ute i naturen. For å være ærlig varmer det kanskje ekstra mye med selvplukket. Jeg kan godt huske når barna var små og de kom hjem med blomster de selv hadde plukket. Men det er ikke alle blomster som er ufarlige, med det mener jeg at det finnes en del giftige sorter. Men så lenge man ikke spiser dem, så er det jo ikke noe problem. La oss se litt nærmere på noen av blomstene, du kan finne når du er ute på tur.

Revebjelle

Dette er en av mange blomster, som ser flotte ut men er veldig giftige. Den finnes i to farger; hvite og mørke rosa. Man finner den ikke over hele landet, og den er mest vanlig langs kysten av Vestlandet og Sørlandet – men nord for Trøndelag er den ikke å finne. Den er ganske lett å kjenne igjen, med sin lange stilk og klaser av blomster. Dette er en av blomstene som insekter, og spesielt humler er glad i. Dette fordi den er veldig rik på nektar, noe insektene elsker.

Geitrams

Denne kan med første øyekast minne litt om Revebjelle, men den blir langt større. Geitramsen kan faktisk bli helt opp mot to meter høy, og er ikke giftig slik som Revebjelle er. Den er tvert imot, brukt til både te- og medisinbruk. Geitramsen finner du over hele Norge, og du har garantert sett den mange ganger. Er spesielt utbredt i kulturlandskap, langs veigrøfter og låvevegger. Den finnes i mange nyanser av fargen rosa, ja faktisk hele ti varianter av den. Den har fire kronblad, og er en riktig så flott blomst å se på. Familiemessig er Geitramsen å finne i Mjølkefamilien.

Rødkløver

Vi skal igjen til en villblomst som er rosa i fargen. Rødkløver finnes også over hele landet, men aldri høyere enn opp til tregrensen. Med tanke på navnet, skulle den så klart vært rød, eller kanskje hatt et annet navn. På lik linje med Geitramsen, har også Rødkløver blitt brukt til medisin og te. Høyden varierer fra 20 til 80 centimeter, med tre blader som sitter i en gruppe. Den finnes i flere nyanser av fargen rosa, og tilhører Kløverslekta i Erteblomstfamilien. Rødkløver blir faktisk også dyrket frem, til bruk som fòr for dyrene.

Rødkløver

Blåklokke

Sammenliknet med mange andre norske blomster, er Blåklokke en ganske liten blomst. Den blir fra 10 til 40 centimeter høy, med bjelleform på blomstene. Jeg tror de fleste av oss, kjenner til denne vakre blomsten. Den er å finne over hele landet, og er kjent for å klare seg med lite vann og jord. Dette gjør den til en tøffing, og den er også å finne på steder som andre blomster ikke ville klart seg. Det at den er blå av farge, er vel kanskje ikke nødvendig å si. Det er nok mange som har hatt en vakker bukett, med Blåklokker på stuebordet eller kjøkkenbenken. Den er i alle fall en av mine favoritter.